
Szarlotka z Cynamonowego Domu
Jesień i moja szarlotka nieustanie będzie kojarzyć mi się z zapachem jabłek usmażonych z cynamonem, i zagniatanego kruchego ciasta. Zwykle dla mnie przybiera ona też piękną cynamonową barwę i jest jedną z najbardziej lubianych przeze mnie pór roku.
Nie może więc zabraknąć tutaj mojego ulubionego ciasta, jaką jest szarlotka (czy też jabłecznik) z mocno cynamonowymi jabłkami, na bardzo kruchym spodzie z bezową pianką.
Składniki i przygotowanie:
Ciasto
- 500 g mąki
- 180 g masła
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
Łączymy składniki ze sobą i zagniatamy ciasto. Odkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Tam odczeka swoje, żeby można było je bezpiecznie rozwałkować.
Masa jabłkowa
- 6-8 jabłek
- 1 – 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie
Obieramy jabłka i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Starte jabłka wykładamy na patelnię i przesmażamy, dodajemy cynamon i cukier. Smażymy aż jabłka zmiękną.
W tym czasie warto rozwałkować ciasto, wyłożyć na blaszkę i piec w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut (sprawdzamy w trakcie pieczenia).
Kiedy ciasto się upiecze, a masa jabłkowa jest już przygotowana wykładamy ją na ciasto. Masa może być jeszcze ciepła – dzięki temu ciasto delikatnie mięknie.
Bezowa pianka
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
Przygotowanie
Ubijamy białka z cukrem przez około 10 minut, aż pianka będzie dostatecznie sztywna. Wykładamy piankę na masę jabłkową (na sam wierzch ciasta). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy około 15-20 minut. Obserwujemy, aż pianka zrobi się lekko złocista. Ciasto możemy od razu wyjąć z piekarnika. Po ostudzeniu jest gotowe do pałaszowania.
W moim domu zawsze jakimś magicznym trafem jesienią pojawiał się właśnie jabłecznik. Tak też pozostało i dalej jest z nami, choć w nieco zmodyfikowanej przeze mnie wersji. Cudowną bezową piankę wzięłam z sernika z rosą, który z resztą zwykle robię na święta.
A Wy macie jakieś ulubione jesienne ciasta? Dajcie znać co najczęściej robicie jesienią i jeśli macie ochotę podzielcie się z tym z nami w komentarzach.

